Literary Fiction – Crimă și Pedeapsă – F.M. Dostoievski
Etalon al romanului dostoievskian, Crima si pedeapsa nu are nevoie de vreo recomandare speciala din partea criticului, el se recomanda singur ca o capodopera a literaturii ruse si universale, receptata ca atare pretutindeni, alaturi de Don Quijote, Hamlet, Faust, Rosu si Negru, Razboi si pace, Madame Bovary.
Prin problematica pe care o intruchipeaza, Raskolnikov a devenit arhetipul intelectualului inzestrat, protestatar ispitit de teoria supraomului, instrainat, in sensul modern al cuvantului, dar mai ales al celui care, savarsind o crima, isi asuma, pana la urma, si pedeapsa-ispasire.
Romanul – de o expresie artistica magistrala, captivanta prin suspansul actiunii, ca si prin mixajul de real, fantastic si exceptional – prezinta starea (conditia) tragica a lumii, prin care se intrezareste totusi lumina, poate chiar lumina vechiului vis de aur al omenirii.
Mai putem crede, azi, macar atat cat a crezut si Dostoievski?
Capodopera lui Dostoievski, prezintă în prim‑plan drama lui Raskolnikov, un fost student sărac și idealist care pune la cale o crimă cumplită, ce va zgudui orașul Sankt -Petersburg, atât pentru a -și rezolva problemele financiare, cât și din dorința de a -și demonstra sieși că este îndreptățit să o facă. Deși se consideră o persoană înzestrată cu calități deosebite și simte că decizia de a ucide este justificată, imediat după săvârșirea crimei, protagonistul se îmbolnăvește și are remușcări cu privire la acțiunile sale.
Dostoievski analizează cauzele crimei, dilemele personajului său, felul în care Raskolnikov realizează treptat infracțiunea comisă și dorința lui crescândă de a se confesa, pentru a scăpa de remușcări și a se mântui prin iubire și jertfă de sine.
Profund și tulburător, romanul Crimă și pedeapsă a avut o influență hotărâtoare asupra ficțiunii secolului XX.
Un scriitor al cărui interes se îndreaptă mai degrabă către condiția umană mizeră, către păcat, viciu și către hăurile poftei trupești și ale patimii, decât către noblețea sufletului și a trupului. Thomas Mann
Dostoievski este singurul psiholog de la care mai pot învăța ceva. Friedrich Nietzsche
Recenzii
Nu există recenzii până acum.