Literatură Copii – Hermann și Dorothea – Johann Wolfgang von Goethe
O poveste clasică repovestită într-o ediție modernizată și accesibilă pentru copii, tradusă și adaptată de Alina și Zeno Albulescu.
Această ediție în proză, reînvie povestea de dragoste dintre Hermann și Dorothea într-un stil simplu și captivant.
Cartea este o alegere excelentă pentru tinerii cititori care doresc să exploreze literatura clasică într-o formă ușor de înțeles.
Există puține poezii moderne, din orice țară, care să fie atât de perfecte în felul lor cum este “Hermann și Dorothea” de Goethe. În claritatea caracterizării, în unitatea tonului, în ajustarea fundalului și prim-planului, în desfășurarea narațiunii, aceasta se conformează admirabil celor mai stricte canoane ale artei; cu toate acestea, păstrează o prospețime și o spontaneitate în apelul său emoțional care sunt rare în operele cu o asemenea perfecțiune clasică în formă.
Baza poeziei este un incident istoric. În anul 1731, Arhiepiscopul de Salzburg a alungat din dieceza sa o mie de protestanți, care și-au găsit refugiu în sudul Germaniei, iar printre aceștia se afla o fată care a devenit mireasa fiului unui bogat burghez. Ocazia exilului fetei a fost schimbată de Goethe în vremuri mai recente, iar în poezie ea este reprezentată ca fiind o germană de pe malul vestic al Rinului, fugind de tumultul cauzat de Revoluția Franceză.
Johann Wolfgang von Goethe (28 august 1749 – 22 martie 1832) a fost un scriitor și om de stat german. Opera sa cuprinde poezie epică și lirică scrisă într-o varietate de metri și stiluri; drame în proză și versuri; memorii; o autobiografie; critică literară și estetică; tratate de botanică, anatomie și patru romane.
În plus, există numeroase fragmente literare și științifice, mai mult de 10.000 de scrisori și aproape 3.000 de desene realizate de el. Devenit o celebritate literară la vârsta de 25 de ani, Goethe a fost înnobilat de Ducele de Saxe-Weimar, Karl August, în 1782, după ce s-a mutat acolo în noiembrie 1775, în urma succesului primului său roman, „Suferințele tânărului Werther”.
A fost un participant timpuriu la mișcarea literară Sturm und Drang. În timpul primilor săi zece ani la Weimar, Goethe a fost membru al consiliului secret al Ducelui, a participat la comisiile de război și drumuri, a supravegheat redeschiderea minelor de argint din apropiere de Ilmenau și a implementat o serie de reforme administrative la Universitatea din Jena.
De asemenea, a contribuit la planificarea parcului botanic din Weimar și la reconstrucția Palatului Ducal, care împreună au fost desemnate în 1998 drept Patrimoniu Mondial UNESCO. sursa: Wikipedia
Recenzii
Nu există recenzii până acum.